Månedsrapport for november

Alpha Aksje Total endte uendret i november (-0,06 %) og er opp 7,4 % så langt i 2024. Siste 12 måneder er avkastningen på 9,7 %. Alpha Fondskonto bidro positivt i november, mens Alpha Handelskonto bidro negativt. Storebrand Global Multifaktor var den store positive bidragsyteren gjennom måneden og steg hele 5,14 %. Blant enkeltaksjer var MOWI den største bidragsyteren med en oppgang på 6 %.

November har vært preget av flere handler, primært har vi økt i banksektoren (Nordea og Danske Bank) og sjømat (MOWI og Lerøy Seafood). Alpha Handelskonto har nå en aksjeandel på 97 % inn i desember. Begrunnelsen for den økte aksjeandelen er en ytterligere forventning om at rentene holdes mer oppe enn markedet tror, sammen med en ytterligere bekreftelse på at sjømat går inn i en periode med gode utsikter. Med en så å si fullinvestert portefølje inn i 2025 er vi positive til utsiktene for det nye året. Månedens video vil fokusere på våre forventninger til 2025, og den kommer senere i desember.

Renteporteføljene hadde en solid utvikling. Det har vært moderat bevegelse i pengemarkedsrenter og kredittpåslag, noe som ga en gjennomsnittlig avkastning. Siste 12 måneder er Alpha Rente opp i underkant av 8,9 %, og steg 0,6 % i november.

Makroøkonomi

Presidentvalget i USA har vært den dominerende nyheten denne måneden, med Trump som vinner av valget. Denne gangen vant han også både kongressen og senatet, noe som gir en større sannsynlighet for at han får gjennomslag for sin politikk. Gjennom valgkampen har Trump kommet med flere kontroversielle uttalelser og løfter som kan få betydelige konsekvenser for markedene. Han har blant annet varslet omfattende skattelettelser og tollbarrierer og en plan om å øke oljeproduksjonen. Dette kan føre til økt forbruk og investeringer på kort sikt, men også til større budsjettunderskudd og økt statsgjeld.

Noe som har vært mye diskutert både før og etter valget er hvordan politikken kan påvirke inflasjonen. En tollsats på en vare vil – alt annet likt – gjøre varen dyrere og sånn sett kunne drive opp inflasjonen. På den andre siden vil dette være en engangseffekt, selv om den kan føre til ringvirkninger. Motargumentet er at økte tariffer gjør ting dyrere, skaper mindre forbruk og kan føre til svak økonomi og deflasjon. Flere mener at tariffer og toll var en viktig årsak til den store depresjonen på 1930-tallet.

Etter en valgkamp preget av mange relativt ekstreme løfter er det mye som står på spill. Samtidig har man sett mange ganger tidligere at langt fra alle valgløfter blir innfridd. Vi vet hva Trump har sagt han skal gjøre, men det gjenstår å se hva resultatet blir. Selv om resultatet av valget er klart er det fortsatt ikke avklart hvordan ting vil utspille seg de neste fire årene.

Oljeprisen har vært relativt stabil i kjølvannet av valget. Samtidig som Trump ønsker å øke produksjonen i USA ser man også for seg at han vil fortsette de harde sanksjonene mot iransk olje fra forrige periode. Det er knyttet mye spenning til det neste OPEC-møtet hvor det skal avgjøres om deres produksjon skal økes mer eller ikke. Velger de å øke produksjonen vil oljeprisen påvirkes negativt.

Våre vurderinger av aksjemarkedet

November er også sesong for mange kvartalstall, og flertallet av våre selskaper har levert tall. Her er en kommentar på selskapene der det var noe å trekke frem:

Norbit

Leverte tall som var lavere enn forventet. Forretningsområdet Connectivity (trafikkovervåkning) leverte gode tall, mens Oceans (havovervåkning) skuffet. Selv om de skuffer i forhold til forventning opplever vi dette som en positiv rapport. Mange av de mindre segmentene leverte bra og understreket styrken av diversifisering. Missen kommer i stor grad av at noen leveranser har blitt flyttet fra 3. til 4. kvartal og understreker bare at ordre kommer inn ujevnt. I 2. kvartal så vi det samme, bare motsatt vei, og da slo de forventningene.

Lerøy

Lerøy hadde en stor miss i forhold til forventning. Aksjen var først ned, men har hentet inn mer enn det tapte gjennom måneden. Det har vært en utfordrende høst med mye lusepress og frykt for perlesnor. Lerøy har investert i nedsenkbare merder, som har ført til vesentlig mindre lusebehandlinger enn de andre. Utsiktene er gode for 2025, men vi skal fortsatt gjennom en vinter som ofte kan medføre utfordringer.

Rentemarkedet

Etter Trump ble valgt så vi en oppgang i de lange rentene. Det kan enten tolkes som økt tro på mer inflasjon eller mer økonomisk vekst. Vi tror denne bevegelsen i hovedsak dreier seg om frykt for økt inflasjon. Oppgangen ble dog fullt reversert etter annonseringen av ny finansminister, en kandidat som virker å ha tillit i markedet.

Våre vurderinger av rentemarkedet

Selv etter en oppgang i lange renter, ser vi fortsatt risk-reward som ugunstig og foretrekker eksponering i fond med kortere løpetider. Når Sverige og EU stadig kutter renten mens Norge holder den uendret, ser vi det fortsatt som attraktivt å ha mest mulig av eksponeringen i Norge.