Månedsrapport for oktober
Makroøkonomi
Oljemarkedet er et hett tema også denne måneden, og det har vært ganske store svingninger i oljeprisen. I starten av måneden avfyrte Iran et rakettangrep mot Israel som sendte oljeprisen fra rundt 70$ til over 80$ på et par dager. Mot slutten av måneden svarte Israel ved å angripe militære mål i Iran, noe oljemarkedet opplevde som en de-eskalering, og oljeprisen falt tilbake ned mot 70$. Helt mot slutten av måneden kom det rykter om at OPEC nå vurderer å utsette den planlagt produksjonsøkningen, som sammen med et rykte om et nytt angrep fra Iran bidro til å løfte oljeprisen inn mot månedslutt.
Presidentvalget i USA har lenge vært et tema, men vi merker nå at det virkelig begynner å nærme seg og ser tegn til økt grad av volatilitet i markedene. Gjennom oktober virker markedene å få ha fått en økt grad av overbevisning om at det er Trump som vil gå av med seieren – og vi ser dette blant annet gjennom bettingselskapene og bevegelser i 10-års renten i USA.
Aksjemarkedet
Økt usikkerhet gir økt volatilitet i kapitalmarkedene. Krig i Ukraina og i Midtøsten, presidentvalg i USA, usikkerhet rundt fremtidig rentenivå og økonomisk utvikling for å nevne noen faktorer. Utfallsrommet er stort på kort sikt, og det er vanskelig å bli overbevist om det ene eller andre utfallet.
Til tross for sterke utsikter for 2025 i laksesektoren er nå mye av fokuset flyttet til den økende graden av observasjoner av perlesnormaneter langs norskekysten. Perlesnormanetene påfører fisken skader i form av brannsår. Disse sårene, spesielt hvis det er kaldt i vannet og de ikke får grodd ordentlig, kan gi økte utfordringer med vintersår. Vintersår fører til nedgradert fisk og lavere prisoppnåelse. Utfra dataene er det for tidlig å konkludere, og vi følger utviklingen tett.
Våre vurderinger av aksjemarkedet
Oktober har vært preget av en del aksjehandler. Vi har solgt ut hele posisjonen i Gjensidige etter en god periode. Totalt steg Gjensidige rundt 24-25 % (inkludert utbytte) siden vi startet kjøpet av aksjen i februar. Vi har økt eksponeringen mot sjømat og forsikring.
Oktober er sesong for kvartalstall, og flertallet av våre selskaper har levert tall. Under kommer en kommentar på selskapene der det var noe å trekke frem:
Aker BP:
Bekrefter at det er et oljeselskap i verdensklasse. De tar mange gode valg, og investeringene de jobber med fremover ser ut til å bli ekstremt attraktive. De gjør en utmerket jobb med det de har mulighet til å gjøre noe med, men til tross for det så er det oljeprisen som driver aksjekursen. På kort sikt er vi noe avventende til oljeprisen og velger å holde posisjonen uendret.
Yara:
Leverte et veldig sterkt resultat, betydelig over konsensusforventning. Bedre marginer kombinert med en forsiktig start på kostnadskutt-programmet ga en solid inntjening i kvartalet. I etterkant kom flere meglerhus ut med økte kursmål, og vi tror vi har sett bunnen i estimater. Vi brukte svake markeder i etterkant av rapporten til å vekte oss opp i aksjen.
Gjensidige:
En helt akseptabel rapport. Vi har gjennom måneden solgt ut posisjonen i Gjensidige da vi tror mye av kurspotensialet er tatt ut. Vi tror fortsatt at (skade)forsikring er en attraktiv sektor da de har høy evne til å velte økte kostnader over på kundene og har derfor vektet opp posisjonen i Sampo som p.t. fremstår mer attraktiv enn Gjensidige.
Sparebanker:
Solide rapporter fra sparebankene på relativt høye forventninger. Bank har hatt en god oktober. God makro gir lave tap, og med renteutsikter som taler for færre rentehevinger enn først antatt gir det utsikter for at bankene klarer å opprettholde sin høye inntjening. Samtidig er flere av sparebankene høyt priset, og vi har vektet oss noe ned i Sparebank1 SMN i løpet av oktober. For oss ser Sparebank1 Sør-Norge attraktiv ut relativt til de andre sparebankene, og vi opprettholder den posisjonen.
Rentemarkedet
Lange renter har steget gjennom måneden til tross for at flere av sentralbankene er i gang med rentekutt. I Norge tror man noe av oppgangen skyldes økt etterspørsel etter fastrente på lån kombinert med tro på færre rentekutt enn tidligere antatt. Markedet tror nå at vi vil få 4-5 rentekutt i Norge innen utgangen av 2025. I USA har man også sett markedet justere sine forventninger til antall rentekutt. Der forventes det nå i overkant av 5 rentekutt innen utgangen av 2025. De siste årene har USA skiftet sin finansiering i økende grad mot korte løpetider. Det resulterer i at vi nå fremover vil ha et økt behov for refinansiering av obligasjoner som utløper. Samtidig ser vi en fallende appetitt blant utenlandske investorer som Kina og Japan som historisk har vært store kjøpere av amerikansk statsgjeld. Denne endringen i balansen mellom tilbud og etterspørsel kan ha vært med på å drive rentene noe opp nå, men mest av alt gjør det utsiktene til lange renter mye mer usikre i årene fremover.
Våre vurderinger av rentemarkedet
Renteporteføljene fortsatte med positiv utvikling. Det har vært lite bevegelser i pengemarkedsrenter og kredittpåslag, og det gjør at avkastningen ble på 0,45 % for Alpha Rente i oktober. Siste 12 måneder er Alpha Rente opp 9,4 %.
Sett i speilet var nedvektingen i rentedurasjon en god beslutning. Selv etter en signifikant oppgang i lange renter gjennom måneden ser vi fortsatt risk-reward som for svak og foretrekker derfor å konsentrere eksponeringen i fond med kortere løpetider. Sverige har nå kuttet renten 3 ganger. Dette gir noe kursgevinst i svenske obligasjoner, men reduserer også yielden. Vi ser det derfor som attraktivt å konsentrere mye av renteeksponeringen i Norge fremover.
Nysgjerrig på hvordan vi kan hjelpe deg? Vi tar gjerne en prat med deg.
Ring oss på telefon +47 98 900 600 eller fyll inn skjemaet.