Aksjer og renter oppsummert for august

Aksjemarkedene i august var preget av volatilitet, med både opp- og nedturer. Måneden startet med en markant nedgang grunnet bekymringer knyttet til den amerikanske økonomien, men markedet hentet seg betydelig inn mot slutten av måneden.

Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) falt med 1,4 % i august, mens verdensindeksen (MSCI World) sank med 1,5 %.

Alpha Aksje Total endte ned 0,3 %. NORBIT var den største positive bidragsyteren, etter å ha levert sterke kvartalsresultater. Også Fortum og Gjensidige bidro positivt, noe som medførte at Alpha Aksje Total hadde et mindre fall enn Oslo Børs.

I august økte vi eksponeringen mot sjømatsektoren ved å inkludere Lerøy Seafood i porteføljen.

Renter:

Renteporteføljene leverte solide resultater i august. En vedvarende sterk løpende avkastning og fallende lange renter bidro til at Alpha Rente Aktiv steg med 0,65 %. Porteføljen har økt med 8,72 % de siste 12 månedene.

Makroøkonomi

Måneden startet turbulent etter en betydelig økning i arbeidsledigheten i USA, stor nok til å trigge «Sahm’s Rule» – en resesjonsindikator som foreløpig ikke har gitt falske signaler, og som følges nøye av FED. Økningen i arbeidsledigheten var større enn analytikerne hadde forventet, noe som skapte store reaksjoner i markedet. I ettertid kan reaksjonene virke overdrevne, særlig når man ser nærmere på tallene i kontekst. Under Biden-administrasjonen har USA opplevd en kraftig økning i innvandringen, noe som har ført til en betydelig økning i arbeidsstyrken. Selv om det har blitt skapt mange nye jobber, har arbeidsstyrken vokst enda mer. Dette kan føre til at vi må revurdere betydningen av ledighetstallene for økonomien generelt.

Normalt sett, når arbeidsledigheten øker så dramatisk, indikerer det at mange har mistet jobbene sine, noe som peker på svakere økonomisk aktivitet. Men i dette tilfellet er ikke situasjonen like entydig.

Arbeidsmarkedet i USA fortsatte å overraske i august. Midt i måneden kom det en kraftig nedjustering av NFP (Non-Farm Payrolls) med omtrent 800 000 jobber – den største nedrevideringen siden 2009, året etter finanskrisen. Dette betyr at det ble rapportert skapt 800 000 flere jobber enn det som faktisk var tilfelle, tilsvarende omtrent 30 %. Ved første øyekast kan dette virke dramatisk, men viktig kontekst er at arbeidsmarkedet har fremstått svært sterkt det siste året. Selv med denne nedjusteringen fremstår arbeidsmarkedet som normalt, med nivåer som ligger rundt gjennomsnittet for de siste 20 årene. Med tanke på renteoppgangen er dette et relativt godt resultat. Aksjemarkedene reagerte heller ikke kraftig på denne nyheten.

Fremover vil det være viktig å følge arbeidsmarkedet nøye, nå som inflasjonen er mer under kontroll, og sentralbankene kan tillate seg å fokusere mer på arbeidsledigheten.

Norsk økonomi

Norsk BNP-vekst i 2. kvartal var 1,4 %, opp fra 0,2 % i 1. kvartal. Fastlands-BNP økte med 0,1 %, noe som er en nedgang fra 0,2 % i 1. kvartal. Det er verdt å merke seg at 1. kvartals tall for Fastlands-Norge også ble revidert ned til 0,1 %, noe svakere enn hva Norges Bank hadde forutsett. Vi tror likevel ikke dette vil ha stor innvirkning på Norges Banks vurdering av renten.

Partene i arbeidslivet anslår nå en lønnsvekst på 4,0 %, mens Norges Bank har lagt til grunn en vekst på 4,5 %. Dette kan tilsi at rentenedsettelser kan komme raskere enn tidligere forventet.

Arbeidsledigheten falt til 2 % i juli, ned fra 2,1 % i mai og juni, hvor den var på 1,9 %. NAV har nylig uttalt i media at de forventer en økning i arbeidsledigheten fremover.

Aksjemarkedet

August startet turbulent for de globale aksjemarkedene. Svake arbeidsmarkedstall fra USA, kombinert med en renteøkning i Japan, skapte en nesten perfekt storm som førte til store salg av verdipapirer. Selv om renteøkningen i Japan i seg selv ikke var dramatisk, ble den tolket som et signal om at det 30-årige regimet med lave eller negative renter i Japan kunne være over. Investorer som har benyttet seg av «carry trade» – hvor man låner i japanske yen med lav rente for å investere i verdipapirer med høyere avkastning, ofte i trygge statsobligasjoner – ble tvunget til å selge sine investeringer, noe som skapte ytterligere press i markedet.

Til tross for at aksjemarkedet har hentet seg inn igjen, har mye av oppgangen kommet på lavt volum. Vi opplever markedet som fortsatt svakt. Selv om noen aksjer har hentet seg inn mer enn markedet generelt, er det flere aksjer som lider under lav omsetning og få kjøpere.

Våre vurderinger av aksjemarkedet

S&P 500 prises nå til over 21 ganger forventet inntjening for de neste 12 månedene, samtidig som forventet inntjening er svært høy. Egenkapitalavkastningen i USA er nesten 18 %, mot et historisk gjennomsnitt på 13 %. Når amerikanske aksjer handles til over 21x forventet inntjening, har man historisk sett hatt negativ avkastning de neste fem årene. I Norge er 12-måneders forward PE 11, noe som er relativt lavt, men hvis vi ekskluderer olje og shipping, er forward PE rundt 15. Oslo Børs har en kapitaltung indeks, og vi vurderer prisingen bedre etter pris/bok-forholdet, som i dag ligger på rundt 1,71, noe som er ganske gjennomsnittlig.

Rentemarkedet

Sverige har gjennomført sitt andre rentekutt, med flere ventet. Norges Bank har derimot en mer «haukete» tilnærming og viser ikke samme vilje til rentekutt. Etter de svake arbeidsmarkedstallene fra USA i starten av måneden, falt renteforventningene dramatisk. Selv om de har hentet seg litt inn igjen, forventes det nå rundt 6,5 rentekutt i Norge og 9 i USA innen utgangen av 2025.

Våre vurderinger av rentemarkedet

Vi mener fallet i renteforventningene har vært overdrevet. Det er lite sannsynlig at renten skal kuttes så mye, og risikoen for enda flere kutt virker begrenset. Vi har derfor solgt oss ned i durasjonsfond og plassert midlene i et investment grade-fond med flytende rente, som vi mener er mer attraktivt både risikojustert og i absolutt avkastning.

Vi i AlphaSpar ønsker deg en god dag!