Månedsrapport AlphaSpar AS – Juli 2024

Alpha Aksje Total opp 2,4 % i juli, økt eksponering i Norbit og Mowi. Rentefondene med årets beste måned.

Aksjer og renter oppsummert for juli:

Alpha Aksje Total endte opp 2,4 % i juli. Aksjeandelen økte i gjennom måneden med en nær dobling av posisjonen i Norbit og økt eksponering i Mowi. I juli bidro både aksjefond og enkeltaksjer tilnærmet likt på avkastningen til Alpha Aksje Total. Den beste enkeltaksjen i juli var Sparebank1 SMN med en oppgang på 7,8 %, og det beste aksjefondet var iShares MSCI World Value Factor med en oppgang på 5,4 %.

Renteporteføljene hadde alle en god måned. Alpha Rente og Alpha Rente Lav hadde sine beste måneder så langt i år. Dette skyldes fortsatt god løpende rente, sammen med at lange renter falt, slik at KLP Obligasjon 5 år steg over 1,5 %.

Makroøkonomi

Det siste året har det vært mye snakk om ulike resesjonsindikatorer, hvor mange har blinket rødt i lang tid. Flere har også påpekt at økonomien etter pandemien har hatt andre fundamentale forutsetninger, som kanskje svekker troverdigheten til disse indikatorene. Massiv pengetrykking og nullrente er forhold man ikke har hatt i dette omfanget tidligere, noe som har gjort de tradisjonelle makroøkonomiske driverne mindre forutsigbare. I motsetning til for et år siden, hvor alle snakket om resesjon, er det nå få som virker bekymret for dette. Likevel ser vi en fallende BNP-vekst verden over og en grad av økende arbeidsledighet. Arbeidsledigheten i USA har nå steget fra 3,5 % (juni 23) til 4,3 % (tall per fredag 02.08), og har nå steget slik at den kjente «Sahm’s rule» inntreffer. Sahm’s Rule sier at dersom arbeidsledigheten stiger et visst nivå, vil det i seg selv skape en negativ reaksjon i økonomien.

En av de viktigste hendelsene i juli var rentemøtet i den amerikanske sentralbanken. Renten ble holdt uendret, noe som var ventet. Vi registrerte en liten endring i valg av ord (mykere språk). De sier nå at det må en overraskelse til for at det ikke blir rentekutt i september. Markedet hadde allerede priset inn dette, og det er også priset inn en viss sannsynlighet for at FED kutter med hele 0,5 %. Nå som inflasjonen er nærmere målet, virker sentralbanken å ha noe mer fokus på arbeidsmarkedet, som viser en negativ tendens.

BNP-veksten globalt er noe fallende sammenlignet med det vi så i 2023, og flere bransjer melder nå om noe dårligere utsikter. Dette meldes gjennom såkalte PMI-indekser. Foreløpig synes vi ikke disse indikatorene har vært konsistente nok. Det er fortsatt ok vekst i de største økonomiene, og det er enda litt tidlig å si noe om hvordan resten av året vil utvikle seg. EU hadde en BNP-vekst på 0,3 % i andre kvartal, og USA hadde en vekst på 0,7 % (2,8 % annualisert).

I Norge kom inflasjonen på 2,6 % (forventet 2,9 %) de siste 12 månedene og begynner å nærme seg inflasjonsmålet til sentralbanken. Arbeidsledigheten i Norge er 4,1 % og har vært langt mer stabil det siste året enn den har vært i for eksempel Sverige og USA. BNP-tall for andre kvartal kommer i august. Samtidig er den norske kronen rekordsvak, noe som gjør at den norske sentralbanken er i en vanskelig posisjon. De neste rentemøtene til sentralbanken blir viktige.

Sverige har også en inflasjon på 2,6 % (og de har allerede kuttet renten), men her har man betydelig høyere arbeidsledighet (9,4 %) og 0 % BNP-vekst de siste 12 månedene, med -0,8 % vekst i Q2.

Aksjemarkedet

Vi har gjennom juli sett en bredere nedgang blant de største navnene, som har drevet en veldig stor del av avkastningen de siste to årene. Etter toppen 10. juli er blant annet NVIDIA ned 18 %, Tesla ned 12 %, Apple ned 7 % og Alphabet (Google) ned 12 %. Nasdaq100 og S&P500, hvor disse selskapene er sterkt representert, er ned henholdsvis 8 % og 3 % i samme periode.

Det spekuleres i om det nå er en større «sektorrotasjon» på gang, hvor det i større omfang flyttes posisjoner fra de store teknologiselskapene som har gått veldig bra den siste tiden, til fordel for eksempel verdi- og small-cap selskaper, som har hatt en periode med kraftig underavkastning.

Våre vurderinger av aksjemarkedet

I juli har vi endret vektingen i enkeltaksjer og aksjefond. Vi synes at de enkeltaksjene vi har i porteføljen nå har bedre utsikter og lavere risiko enn markedet generelt. Flere av de globale indeksene har hatt en god periode så langt i 2024, og vi mener våre enkeltaksjer bør ha gode utsikter for å gi meravkastning det neste året. Alle selskapene i porteføljen er solide selskaper som skal tåle en del økonomisk stress. Skulle man få en nedtur i økonomien/aksjemarkedet, tror vi at våre aksjer vil klare seg bedre enn markedet generelt. Endringen ble gjennomført i løpet av juli, og vi er fornøyd med timingen på flere av kjøpene.

Rentemarkedet

Vi nærmer oss de første stor-skala rentekuttene, som markedet har ventet på i lang tid. Globalt har inflasjonen kommet en del ned, men samtidig ser man at veksten har bremset noe opp. At det kommer et kutt virker nå helt sikkert, men hvor mange og over hvor lang tid er fortsatt ikke avklart. I juli fikk vi flere datapunkter som peker mot svak vekst, samtidig som inflasjonen ligger litt over målsetningen. Her er det fortsatt en pågående avveining, selv om inflasjonsmålet er det dominerende. Hvor lav vekst man godtar før man kutter mye, er ikke like klart.

Våre vurderinger av rentemarkedet

Våre posisjoner har hatt en god måned, drevet av overnevnte datapunkter som taler for rentekutt. De ulike kredittsegmentene i rentemarkedet ser fortsatt attraktive ut i både risikojustert og absolutt avkastning. Vanligvis er sommeren en tid med få transaksjoner, så vi får se om det blir noen bevegelser når bransjen er tilbake fra ferie.

Vi i AlphaSpar ønsker deg en god dag!