Første kvartal: Våre porteføljer står seg godt i et urolig marked
Månedsrapport mars 2025

Investeringsdirektør
En urolig måned, særlig for utenlandske aksjer, og den norske kronen styrket seg markant mot amerikansk dollar og euro.
Alpha Aksje Total falt 2,7 % i mars og er opp 4,5 % så langt i 2025.
Mars ble preget av uroligheter skapt av uttalelser fra Donald Trump og usikkerhet rundt hans politiske beslutninger. I Norge var den store hendelsen at Norges Bank valgte å holde renten uendret på 4,5 %, selv om det ved inngangen til mars var så å si priset inn at det ville bli et rentekutt.
Renteporteføljene hadde en grei måned med oppgang på mellom 0,2 – 0,3 %. Overordnet syntes vi rentemarkedet ser attraktivt ut for 2025.
Makroøkonomi
Donald Trump fortsetter å drive markedene med sine uttalelser. Etter en turbulent start på måneden, med trusler om omfattende tollsatser, dempet han tonen noe i midten av mars og antydet at tariffene vil bli mer målrettede – rettet mot utvalgte land og produkter, før han i starten på april kom med en toll som rammer de fleste land som handler med USA, og med relativt sett høye prosentvise satser.
Dette reflekterer et bredere bilde: USA står ved et veiskille etter tiår med utflagging av industri, spesielt til Kina. Historisk har billig import fra Kina fungert som et «gratis subsidie» til amerikanske selskaper, styrket marginene og bidratt til aksjemarkedets suksess. Men nå har pendelen svingt for langt. Avhengigheten av Kina for kritiske varer som medisiner, forsvarsmateriell og halvledere har blitt en nasjonal sikkerhetsrisiko. Spørsmålet er om Trump kan snu denne trenden – og til hvilken pris.

Her hjemme overrasket inflasjonen i Norge ved å stige mer enn ventet. Norges Bank valgte derfor å holde styringsrenten uendret på 4,5 % til tross for forventninger om et kutt. Norges Bank peker på sterkere vekst i økonomien enn antatt som en medvirkende årsak. Mens andre sentralbanker har lettet på rentene står Norge fortsatt stødig – noe som skiller oss ut i det globale bildet.
Så langt i år har vi sett en betydelig svekkelse av dollaren. Tidligere trodde man at tariffer skulle styrke den amerikanske dollaren, men det motsatte har skjedd. Kapitalflyt ut av USA ser ut til å være forklaringen. Hittil i år har dollaren svekket seg med rundt 9 % mot den norske kronen. Mye av dette kan tilskrives en svak dollar (ikke en sterk krone), likevel ser vi at kronen også har styrket seg mot Euroen med rundt 3 % hittil i år.
Aksjemarkedet
Mars har vært en berg-og-dal-bane i aksjemarkedet preget av usikkerhet og skiftende stemning. Sjømatssektoren har fått kjenne på motvinden. Til tross for sterke kvartalsresultater – hvor MOWI slo konsensus med 10 %, gjorde et strategisk oppkjøp og ser nå rekordlav dødelighet takket være vintersårvaksinen – har aksjekursene reversert mye av den oppgangen vi så i starten av året. Årsaken er at biologien har vært så sterk at det har blitt mye laks i sjøen, noe som har lagt noe press på prisene. I tillegg henger frykten for toll fra USA som en skygge over sektoren. Vi ser likevel liten logikk i at laks skal bli et tollmål: USA har nemlig ingen egen oppdrettsindustri å beskytte. Selskapene leverer rekordbra drift, og vi tror tålmodighet vil lønne seg – lavere priser kan bidra til å bygge markedsandeler på sikt.
Banksektoren derimot, har hatt medvind. Inflasjonstallene har svekket troen på snarlige rentekutt, og bankene nyter godt av høy inntjening og minimale tap.
Akkurat nå er det makrotrendene som styrer showet – selskapsspesifikke nyheter havner i bakgrunnen. Mens mulige utfordringer er mer åpenbare leter vi aktivt etter nye selskaper som er godt posisjonert til å navigere i dagens usikre makroklima.
Våre vurderinger av aksjemarkedet
Vår oppgave i dagens marked er å skille mellom støy, strategisk kommunikasjon og faktorer som faktisk kan endre de økonomiske rammebetingelsene. Signalene om å styrke amerikansk industri og redusere avhengighet av Kina er tydelige, men veien dit er kronglete. Å snu en globalisert økonomi bygget over flere tiår krever mer enn vilje alene. Vi tror toll er et forhandlingskort snarere enn et mål i seg selv, ment for å lokke frem investeringer i USA. Og hva er problemet? Selv om tollene kommer og man har insentiver for å investere i produksjonskapasitet i USA så tror vi usikkerheten om tollenes varighet holder mange bedrifter på sidelinjen: Hva skjer hvis politikken snus etter neste valg, eller om Trump plutselig skulle ombestemme seg om toller? Bedrifter er avhengig av forutsigbarhet, spesielt når det kommer til større investeringsbeslutninger. Det tar lang tid å bygge en fabrikk. Fabrikken står kanskje ikke klar før Donald Trump er ferdig som president, og da kan man plutselig stå ovenfor en annen politikk og handelsregler.
Midt i dette dramaet fra USA dukker det opp lyspunkter i Europa. Tyskland har kastet forsiktigheten til side og planlegger å låne stort for å pumpe penger inn i forsvar og infrastruktur. Dette kan gi et etterlengtet løft i økonomien, og vi håper det også baner vei for mindre byråkrati etter år med stramme reguleringer. Europa har sovet lenge – nå er det tegn til oppvåkning. De siste årene kan nok ca. halvparten av forskjellen i veksten mellom EU og USA tilskrives forskjellig finanspolitikk. USA har vært ekspansive mens EU har vært forsiktige.
Rentemarkedet
Til tross for mye volatilitet i aksjemarkedet, har rentemarkedet holdt seg relativt rolig, med unntak av litt bevegelser i lange renter. Etter nyheten om at Tyskland ønsker å låne opp et stort beløp skjøt renten på statsobligasjoner i været. De tyske statsobligasjonene har historisk i stor grad styrt de norske statsobligasjonsrentene. Kredittpåslagene, til tross for mye usikkerhet rundt om i verden, har holdt seg lave og flate.
Våre vurderinger av rentemarkedet
Vi fortsetter å like en balansert portefølje med lite durasjon og korte løpetider. De siste 12 måneder er Alpha Rente opp ca 8 % med det vi vurderer som en konservativ portefølje.
Vi i AlphaSpar ønsker alle en fin dag!
Meld deg på vår månedsrapport
Ved å abonnere på vår månedsrapport får du tilgang til månedlige rapporter, siste nytt og invitasjoner til arrangementer – rett i innboksen din.